середу, 5 серпня 2020 р.

Питання-відповідь. Птахи



Чому перед моїми вікнами ластівки літають?

 

        Діяльність людини зазвичай розглядається як агресивна по відношенню до природи: рослини витоптуються, рідкісні види гинуть, тварини йдуть в більш глухі, тихі місця. Однак є види, для яких людина - швидше помічник. І мова йде не тільки про таких тварин, як, щури, миші або всюдисущі голуби, а про таку символічну і світлу пташку, як ластівка.

        Ластівка - один із самих звичайних і добре відомих видів птиць. Зроблені з грудочок глини гнізда сільських ластівок легко помітити на людських будівлях.

        Сьогодні ластівки все частіше селяться в населених пунктах. Вони влаштовують гнізда під дахами і карнизами будинків так, щоб над ними був якийсь навіс, що захищає гніздо від дощу.

Добре годувати своє потомство дорослих особин допомагає одна особливість. Справа в тому, що ластівки ловлять комах прямо на льоту. Це сильно скорочує час пошуку їжі. Завдяки такій властивості, птиці знищують велику кількість шкідливих комах.

Практично більшу частину ластівки проводять в повітряному просторі. Вони рідко опускаються на землю, оскільки майже не пристосовані пересуватися по поверхні.

 

Швидше за все у вашому домі оселилася зграя ластівок і вдень літають в пошуках їжі.

 

Прикмети пов’язані з ластівками:

Зграя ластівок в усі часи вважалася дуже сприятливих знаком. Якщо ви помітили у себе над головою зграю ластівок, буде вам щастя

.

З давніх-давен люди помітили, що не у кожного вдома під дахом ластівки роблять свої гнізда. Існує повір'я, що пташки вибирають ті будинки, де люди живуть в мирі та злагоді.

Якщо ластівка звила гніздо в сараї – це говорить про те, що припаси господарів будинку в найближчий рік не збідніє. Саме в сараях раніше (а в багатьох селах і сьогодні) зберігають запаси зерна, борошна, коренеплодів, у них розміщують підвали, куди ставлять домашні заготовки. І, якщо ластівки звили гніздо в сараї, прикмета обіцяє, що всі ці запаси не вичерпаються мінімум до наступного літа.

Бажаєте більше дізнатися про птахів, в цьому вам допоможуть такі книжечки.


 

 

 

 

 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар